Savaneta

Plaatsen > Aruba > Savaneta

Savaneta is een dorp ten westen van San Nicolas, aan de zuidkust. Savaneta één van de oudste nederzettingen van Aruba.

Tot 1790 was Savaneta de hoofdstad van Aruba, maar die rol werd overgenomen door Oranjestad toen de handel belangrijker werd en Oranjestad beter bereikbaar bleek voor schepen.

In Savaneta is een kazerne van de Nederlandse Koninklijke Marine aanwezig, hier is een detachement van het Korps Mariniers gelegerd. Deze Nederlandse aanwezigheid vindt haar oorsprong in het feit dat hier de Nederlanders haar intrek nam toen in 1816 het gezag over het eiland werd hersteld.

Over de herkomst van de naam Savaneta zijn twee verschillende verhalen in omloop. Volgens één bron: “Futuro mester trece claridad tocante prome capital di Aruba” komt de naam Savaneta uit de tijd van de Spaanse bezetting. Savaneta zou Sabana chikito betekenen, een naam die de Spanjaarden veel gebruikten in de gebieden die ze veroverden. Volgens het boekje van J. Hartog dat we veel aanhalen op ArubaVakantieland.nl is de naam pas in 1840 ontstaan. In het Nederlands betekend Savaneta “de kleine weide”. Volgens Hartog werd dit gebied zo genoemd om onderscheid te maken met Sabana Grandi, dat meer naar het westen ligt.

Bronnen: Aruba; zijn geschiedenis in het kort / J. Hartog – 1988 Futuro mester trece claridad tocante prome capital di Aruba – Diario 6/5/83

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *