Algemene informatie over de Arubaanse keuken

De Arubaanse keuken is, net als de bevolking, het resultaat van alle beste dingen uit alle delen van de wereld. Er wonen nog altijd meer dan dertig nationaliteiten op Aruba; dus een bijzonder internationale keuken gebaseerd op alles wat de aarde en zee voortbrengt: Vlees, vis en vegetarisch.

De eilandbewoners zijn echte visliefhebbers.

Arubanen eten ’s middags warm en ’s avond een boterham. Een eenvoudige Arubaanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten en vis. De traditionele smakelijkste hapjes uit de Arubaanse keuken zijn Keri keri, een kruimige ‘verkruimelde’ vis, en cabrito stoba (gestoofd geitenvlees) en pika (hete saus). Tot slot wil ik noemen de salsa criolla, een dip van tomaat, paprika, ui en kruiden. Vaak wordt vis geserveerd met stukken funchi (een soort polenta) en bakbanaan.

Daarnaast heb je de typische stoofpotjes en maaltijdsoepen die wellicht voortkomen uit de Nederlandse en Spaanse traditie uit de koloniale tijd. De carni di baca stoba bijvoorbeeld (gestoofd rundvlees), of het iets zoetere cabrito stabo (geitenstoof) en galina stoba (kip), geserveerd met witte rijst en bonen (arroz moro). Voor de echte liefhebbers is er de calco stoba, de stoofschotel met conch, een soort zeeslakken.

Zo’n 90 procent van het voedsel wordt op Aruba geïmporteerd, omdat er eenvoudigweg te weinig  is om al die toeristen te voorzien. Venezuela is helemaal weggevallen als leverancier door de politieke problemen daar, dus komt de import nu uit uit Panama, Colombia, de VS en natuurlijk Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *