Ayaca, traditioneel gerecht van Aruba

Ayaca is een traditioneel gerecht uit de Antillen en wordt vaak gegeten tijdens de feestdagen en speciale gelegenheden. Het is een gevuld deeg gemaakt van maïsmeel en wordt gevuld met vlees, groenten en kruiden. Hier is een recept voor het maken van ayaca:

Ingrediënten:

  • 1 kilogram maïsmeel
  • 500 gram varkensvlees, in kleine blokjes gesneden
  • 500 gram kipfilet, in kleine blokjes gesneden
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 kopje olijven, in plakjes gesneden
  • 1 kopje kappertjes
  • 3 grote uien, fijngehakt
  • 1 groene paprika, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 kopjes kippenbouillon
  • 1/2 kopje olijfolie
  • 1/2 kopje azijn
  • Zout naar smaak
  • Bananenbladeren

Bereidingswijze:

  1. Meng het maïsmeel met kippenbouillon en olijfolie totdat het een stevige massa vormt.
  2. Maak van het deeg ballen ter grootte van een tennisbal.
  3. Week de bananenbladeren in water en snijd ze in rechthoeken van ongeveer 30 cm lang en 20 cm breed.
  4. Leg een bananenblad op een plat oppervlak en leg daarop een deegbal.
  5. Druk de bal plat tot ongeveer 1 cm dikte.
  6. Leg op de deegplak een beetje van het varkensvlees, kip, rozijnen, olijven, kappertjes, ui, paprika, tomaat en knoflook.
  7. Voeg een beetje tomatenpuree, worcestersaus, oregano, paprikapoeder, gemalen komijn en zwarte peper toe.
  8. Vouw het bananenblad dicht zodat de vulling volledig is ingepakt.
  9. Bind het pakketje vast met een touwtje zodat de vulling er niet uitvalt tijdens het koken.
  10. Herhaal dit proces totdat alle deegballen zijn gebruikt.
  11. Kook de ayaca’s in een grote pan met ruim water, azijn en zout, gedurende ongeveer 2 uur.
  12. Haal de ayaca’s uit het water en laat ze afkoelen voordat je ze uitpakt.

Ayaca is een arbeidsintensief gerecht, maar het resultaat is het zeker waard. Het is een heerlijk en feestelijk gerecht dat de smaken en culturen van de Antillen samen