Arawak indianen

Thema’s > Arawak Indianen

De cultuur van de Arawak indianen is op Aruba nog altijd meer aanwezig dan op andere eilanden van het Caribische gebied.

De Arawak was een machtige Indianenstam in Guyana en Suriname. Het was omstreeks 2000 voor Christus (Sommige bronnen spreken van 600 n.Chr.) dat Arawak uit de kustwateren van Venezuela de zee overstaken naar o.a. Aruba. De Arawak-stam die op Aruba neerstreek was de Caquetios. Zij leefden een relatief vredig bestaan. De Caquetios besteedden de dagen aan visserij, jacht op kleinwild en het verzamelen van schelpdieren. Ook verbouwden ze maniok (cassave) en mais.

De Arawak werden door de Spanjaarden onderworpen toen zij deze omgeving binnenvielen en tot slaaf gemaakt. De benedenwindse eilanden werden van tijd tot tijd bezocht door de Spanjaarden om hout te kappen en om er Arawak weg te voeren. Omdat er geen edele metalen te vinden waren op Aruba verklaarde Diego Colon, broer van Columbus, de eilanden in 1513 tot “Islas Inutiles” (nutteloze eilanden) en werden alle Arawaken afgevoerd naar Hispaniola om daar te werken in de kopermijnen.

Na de invasie van het eiland door de Nederlanders en de vondst van goud kwamen de Arawak, als slaven van de Nederlanders, weer terug naar Aruba. Doordat de Arawak indianen het grootste dele uitmaakten van de slaven waren er op Aruba relatief weinig slaven uit Afrika. Hierdoor trad er weinig vermening op en bleef de Arawak-stam op Aruba langer in stand dan elders in de regio. Tegenwoordig leeft er echter geen enkele volbloed Arawak-indiaan meer op Aruba. De laatste overleed rond 1862.

Op het eiland kom je nog regelmatig namen tegen die aan deze tijd doen herinneren. Arubanen gebruiken nog steeds het oude Arawak-woord “watapana” voor de boom die in de rest van de regio bekend staat onder de naam divi-divi boom. Uit de Arawa-taal zijn nog vele andere woorden overgenomen, of verbasterd tot nieuwe woorden in de inheemse taal Papiamento van Aruba

Maar ook vele andere culturele kenmerken zijn afkomstig van de Arawak zoals rotstekeningen in oude grotten en op grote rotsblokken in het Ayo en Arikok National Park.

Ook is de meerderheid van de bevolking nog altijd een directe afstammeling van de Arawak.

Tegenwoordig wonen er ook nog veel Arawak inidanen in Venezuela en op verschillende Venezolaanse Antillen. De grootste Arawak -groep leven vandaag de dag in de Venezolaanse Staat Zulia. De belangrijkste Arawak stam in Zulia is de Wayúu.

Bronnen: “De indianen”, artikel schrijver en jaartal onbekend,

2 gedachten over “Arawak indianen

  1. R.R Harms

    Ik wil meer informatie over Arawak indianen van Aruba zoals namen en stammen etc. , zodat ik meer weten over het geschiedenis van Aruba en ik hou van geshiedenis 🙂 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *